maandag 9 februari 2015

K.A.Redingenhof - laatstejaarsstudenten Topsport

Leerrijke interviews in het laatste jaar topsport! Na een aantal gesprekken met de leerlingen van het laatste jaar Topsport, is het al snel duidelijk dat de meesten onder hen al een heel duidelijk beeld hebben van hun toekomst. Ze hebben een doel waarvoor ze met plezier 's morgens voor opstaan, ze zijn gedreven en weten perfect waar we in België meer aandacht aan zouden moeten besteden. Het helpt blijkbaar als je gepassioneerd bent, als je je talenten kunt stimuleren, als je competitie speelt, en mekaar kan motiveren.

Fabienne speelt al 10 jaar basket speelt en besteedt zo'n 20 uur per week aan haar sport. Ze leeft voor haar hobby. Ze zouden heel graag van hun passie hun job maken, maar ze zijn tevens realistisch. Voor sommigen zal die passie een misschien een bijberoep blijven, maar allen hopen het te kunnen combineren met hun studies! Ze vertrouwen erop dat alles goedkomt.


Ik was onder de indruk van hun sociale en communicatieve vaardigheden . Het ontbreekt hen niet aan eigen visie, noch aan leiderschapskwaliteiten. Emilie gaat voor Biomedische wetenschappen, mensen helpen is één van haar drijfveren. Haar droom is op Europees vlak te mogen basketten, haar droomdag zou eruit bestaan in een NBA team te mogen meespelen. Theo kiest voor kine studies en Marion voor TEW of Handelsingenieur. TEW werd ook door andere leerlingen gekozen, omdat het heel wat toekomstmogelijkheden biedt. Sven ziet eerder toekomstmogelijkheden als leerkracht Nederlands – Engels. Journalistiek en meer bepaald sportjournalistiek, is dan meer iets voor Jaron, topvoetballer. Hij vindt dat er meer aandacht moet besteed worden in de pers aan de jeugd en aan andersvalide sporters.


Aan voorbeelden van top Belgen ontbreekt het vandaag niet: Vincent Kompany, natuurlijk en Kim Clijsters, Marc Herremans en de broers Borlée, Tom Boonen en Sven Nijs. David Goffin is ook van de partij, evenals Stromae en Herman Van Rompuy. Ze steken hun bewondering en respect voor de parolympics en de mindervalide sporters niet onder stoelen of banken. Het is niet omdat we in een klein land wonen, zegt Theo dat we niet kunnen laten zien wat we kunnen. Sport zit in ons hart.


Volgens de topsport leerlingen moeten we in België meer aandacht besteden aan andere sporten zoals vrouwenvoetbal; sport voor andersvaliden, jeugdsport. We zouden meer moeten investeren in sportinfrastructuur om zo de jeugd meer kansen te kunnen geven. Bovendien voelen ze zich niet of te weinig gehoord, als het gaat over hervormingen in het onderwijs.


We zullen nooit weten wat we morgen zullen doen. We moeten openstaan voor nieuwe dingen, nieuwsgierig zijn en onszelf blijven vormen. Openstaan voor de rest van de wereld en voor opportuniteiten. Kansen grijpen als ze zich voordoen.



Ik wens hen allen heel veel succes zowel met hun verdere studies, als met hun sportcarrière!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten