dinsdag 23 december 2014

Dixie Dansercoer

Interview met Dixie op 22 december 2014

Heb je ook al eens uren in de sneeuw gespeeld, tot je handen en voeten gevoelloos werden?  Dan kun je je inbeelden hoe het voelt als je aan de Noordpool vertoeft, met 30 graden onder nul, overal ijs en sneeuw. Als je moet vechten om te overleven. Duizenden kilometers afleggen in extreme omstandigheden....
© Dixie Dansercoer /Polar Circles
Volgens Dixie is België een land dat bruist van de energie en van de creativiteit, een land met een rijk verleden en met sterke tradities. Belangrijk is wel dat we ons niet wentelen in ons luxe leventje maar volhouden en vooral afmaken wat we ooit begonnen zijn. Je kunt pas het beste uit jezelf halen als je constant moet denken aan figuurlijk of letterlijk overleven, als je helemaal op jezelf bent aangewezen....Ook onze kwaliteiten om te communiceren, in meerdere talen, weet hij te waarderen. Zeker bij het poolreizen, als we denken aan een sterk verhaal zoals de Belgica-expeditie, onder leiding van Adrien de Gerlache, die als eerste overwinterde in Antarctica en er een internationaal wetenschappelijk onderzoekstation startte.
Tijdens zijn laatste 2 expedities antarcticice.be en greenlandice.be, heeft Dixie ervoor gekozen om jongeren uit te nodigen, omdat hij gelooft in de samenhorigheid tussen verschillende generaties en zo generatiekloven te overbruggen. Mensen met een heleboel ervaring moeten het als hun taak beschouwen dit te delen met jongeren die zich hiervoor openstellen.
In al die jaren heeft hij ook begrepen dat je als je een beetje stem hebt, je die best kan gebruiken om mensen aan te moedigen,  op weg te helpen,  om op hun beurt grootse doelen na te streven. Dixie is daar een toonbeeld van, een baken voor de reis van anderen.

Wat zijn je toekomstplannen? Momenteel ben ik bezig met de voorbereiding van de 2 volgende expedities: polarexperience.com en polaroffsites.com

In 2016 komt er nog een ambitieuze expeditie : vanuit de Noordpool naar Franz Jozef land, deze keer niet met sledes, maar met kajaks.

Dixie is een gedreven man die zich inzet voor onze toekomst en voor de duurzaamheid van onze planeet.  Via veldwerk, namelijk het nemen van stalen van sneeuw en ijs, bekomen we meer inzicht in de polar en de global warming.

Dixie Dansercoer’s polar career started unassumingly 19 years ago during the Trans-GreenlandExpedition.  He and his team completed what was then in 1995 an astonishing 700 kilometer trek in just over three weeks.  Dixie had no ambition at the time to make a profession out of polar exploration nor did he seek an audience.  He simply soaked up the awe-inspiring experience and tried to place his humble adventure in the context of an otherwise full life.One year later, Dixie received a phone call from Alain Hubert that would profoundly change the course of his existence. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten