donderdag 11 december 2014

Belgian guitar man

Interview met Kristof Meeus op 4 december 2014 (kristofmeeus.com)


Beroep: gepassioneerd gitaarbouwer en leraar aan het CMB (Centrum voor Muziekinstrumentenbouw)
In zijn garage bewerkt Kristof met veel liefde het hout dat hij jaren geleden kocht, hout dat zal dienen voor het bouwen van volledig handgemaakte klassieke gitaren, met zijn handtekening erop.  Het is een onderdeel van het metier om zo veel mogelijk zelf te maken, dus hij heeft dan ook de matrijs gemaakt die nu op tafel lijkt te wachten op verdere instructies...Kristof is niet alleen gedreven maar ook heel goed georganiseerd en gestructureerd. 


Hij heeft het vak geleerd in het CMB waar er momenteel 250 studenten les volgen om het vak 'instrumentenbouwer' te leren.  Een derde ervan zijn buitenlandse studenten, die speciaal naar hier komen voor een jaar om het vakmanschap te leren. 

Tijdens zijn stage bij Walter Verreydt, werd  zijn kennis  over de technieken en over het vakmanschap nog verrijkt.


Ik zie hoe de planken op maat worden geschaafd en gemeten met een diktemeter, op een tiende van een mm nauwkeurig.  Dit is het grote verschil met fabrieks-instrumenten, die 'en masse' gemaakt worden. Ze moeten goedkoop zijn en hebben een grotere veiligheidsmarge in hun houtdiktes omdat het snel vooruit moet gaan.  Hier kan elk stukje hout specifiek bewerkt worden om al het potentieel uit de  grondstof te halen.  Als je niet met machines werkt voel je alles (zoals de dikte van het hout) veel beter aan. Je krijgt het gevoel gewoon in je vingers na verloop van tijd.

Eens je met een dergelijk instrument gespeeld hebt, wil je geen ander meer in je handen nemen.


Gelukkig staat de consument tegenwoordig open voor niet louter industrieel geproduceerde goederen. Dit is een positieve wending.


Kennis doorgeven aan de volgende generatie, dit is heel belangrijk.  Leren door te luisteren en te kijken naar anderen, maar ook te leren uit de fouten, die ze maken. Je krijgt veel terug en je komt met heel veel mensen in contact. Het is een leuke wisselwerking.

Van je hobby je job maken, vereist heel veel geduld en doorzettingsvermogen!

Je weet weinig als je uit het humaniora komt, een jaar nemen om iets nieuws uit te proberen – dat zou je moeten doen.

Kristof: "Ever since my childhood, I have been passionate about music and especially guitars, being an amateur guitar player myself. Additionally, I have always cherished an interest in creative processes and manual labour. No wonder I ended up as a guitar builder. This discipline allows me to combine all my passions. I developed my skills at the CMB (Centre for Musical instrument Building) in Puurs (Belgium) where I had the chance to learn from some very experienced teachers, especially Walter Verreydt who introduced me to the wonderful world of the classical guitar. He taught me everything about the tradition of this craftsmanship and its numerous techniques."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten